Door Sofyan Mbarki op 4 maart 2016

PvdA: vragen over takenpakket en bewapening gemeentelijke handhavers

PvdA Amsterdam stelt schriftelijke vragen aan het college over het uitdijende takenpakket en de mogelijke bewapening van gemeentelijke handhavers in Amsterdam. Uit een enquete onder de zestig grootste gemeentes, uitgevoerd door het Algemeen Dagblad, wordt duidelijk dat stadswachten in de verschillende gemeenten steeds vaker taken overnemen van de politie en daarmee de wens om hen te bewapenen met bijvoorbeeld pepperspray steeds groter wordt. 

De PvdA is benieuwd hoe dit proces in Amsterdam verloopt en maakt zich zorgen of dit wel zorgvuldig gebeurt. Raadslid Sofyan Mbarki: ‘Het is nogal wat om de gemeentelijke handhavers te gaan bewapenen. We hebben in dit land de duidelijke afspraak dat de politie en het leger een monopolie op het geweld hebben. Daar horen de handhavers niet bij. Ik vind dat die stap niet zomaar gezet kan worden.

Uit een recent verschenen rapport Stadshandhavers van de Radboud Universiteit blijkt bovendien dat de samenwerking tussen politie en gemeentelijke handhavers vaak zeer moeizaam verloopt en dat er veel onduidelijkheid bestaat over wat de handhavers wel en niet mogen doen. Mbarki stelt onder andere vragen over hoe de samenwerking in Amsterdam verloopt en welke taken inmiddels door handhavers zijn overgenomen van de politie. Mbarki: ‘Als inderdaad steeds meer taken aan de handhavers worden overgedragen, ben ik wel benieuwd of hun training hiervoor nog steeds toereikend is. Ze hebben immers niet de politieacademie gevolgd.’ Deze week werd duidelijk dat gemeentelijke handhavers binnenkort een social mediatraining krijgen, nadat een stadswacht zich racistisch had uitgelaten op Facebook.

Sofyan Mbarki

Sofyan Mbarki

Sofyan Mbarki is lid van de gemeenteraadsfractie van de PvdA. Hij is teamleider op het Calvijn met Junior College. Sofyan is woordvoerder Jeugd, Veiligheid en Burgerschap, en Diversiteit. “Als geboren Amsterdammer zet ik mij in voor een stad waar iedereen bij hoort. We moeten nu investeren in de jonge generatie. Zij zijn straks onze leraren,

Meer over Sofyan Mbarki