Door Sofyan Mbarki op 2 februari 2016

Laat jonge vluchtelingenkinderen ook naar school gaan

Vluchtelingenkinderen tussen de 2,5 en de 6 jaar moeten ook naar school kunnen gaan in Amsterdam. Dat voorstel heeft PvdA-raadslid Sofyan Mbarki vandaag ingediend. De jonge vluchtelingenkinderen zitten nu nog de hele dag in de noodopvang, waar hun oudere broers en zussen al wel naar Amsterdamse scholen toe kunnen gaan.

Spoedige integratie
Mbarki: ‘Onderwijs is de motor van een spoedige integratie. Willen we deze vluchtelingenkinderen een beloftevolle toekomst geven, lijkt het me heel belangrijk dat zij naar school kunnen gaan. De jonge fase tussen 2,5 en 6 jaar is een cruciale. Als zij al die tijd niet naar school kunnen gaan, is er een grote kans op onderwijsachterstanden die in de jaren daaropvolgend heel moeilijk in te lopen zijn’. Mbarki stelt voor om kinderen vanaf vier jaar naar de Amsterdamse nieuwkomersklassen te laten gaan en de kinderen vanaf 2,5 jaar een plek te geven op de Amsterdamse voorscholen, waar zij de ruimte krijgen om te spelen met leeftijdsgenootjes en te wennen aan de Nederlandse taal.

Het Vergeten Kind
Mbarki dient zijn voorstel in tijdens de Week van het Vergeten Kind, een week waarin aandacht wordt gevraagd voor kinderen die in Nederland in een opvanglocatie zitten. Omdat ze verwaarloosd of verstoten zijn door hun ouders, of omdat ze uit een ander land zijn gevlucht. De organisatie zet zich in voor een goede start van het leven voor élk kind in Nederland.

Lees ook het Parool: ‘Stuur ook vluchtelingenkinderen jonger dan zes jaar naar school‘.

Sofyan Mbarki

Sofyan Mbarki

Sofyan Mbarki is wethouder van de gemeente Amsterdam namens de PvdA. Zijn portefeuilles zijn Economische Zaken, Sport, MBO, Jongerenwerk en Aanpak Binnenstad.

Meer over Sofyan Mbarki

Waar ben je naar op zoek?